Според Емил Радев Варненското златно съкровище трябва да бъде изложено пред европарламента, за да покаже уникалното културно-историческо наследство на морската ни столица и за да рекламира Варна и България като отлична туристическа дестинация.

Очаква се идеята да бъде осъществена през есента, съобщава varna.utre.bg.

Златното съкровище е намерено през 1972 г. по време на изкопни работи в района на Варненското езеро.

Археолозите смятат, че уникалните находки в некропола са на над 6200 години. И са доказателство, че около Варна се е зародила първата европейска цивилизация.

Златото е открито между два завода в индустриалната зона на Варна, на около 500 метра от езерото.

21-годишният тогава багерист Райчо Маринов от дългополското село Аспарухово копал траншея за кабел, когато се натъква на един от древните гробове. След като ценната находка става достояние на властите, се взимат мерки мястото и откритото там да остане добре пазена тайна.

Районът е охраняван от две патрулки. Теренът се огражда с телена мрежа. Въвежда се пропускателен режим, техническа система за охрана, взвод охранители с патрулка и стражеви кучета.

Ценното откритие е наречено Съкровището на варненския халколитен некропол, а цивилизацията, на която е принадлежало е наречена "Култура Варна".

Находката представлява най-голямото количество на обработено злато в целия свят.

При разкопките са проучени над 7500 кв. м, сред които са открити 294 гроба с повече от 3000 накити и украшения от чисто злато - 24 карата,  с общо тегло над 6,5 кг.

Епохата, от която е датирано съкровището, е късната каменно-медна епоха. С тези ценни предмети се опровергава схващането до този момент, че най-древния ползван метал е медта.

Очевидно е, че заедно с обработването на медни предмети, са се правели и такива от 24-каратово злато, което е било израз на почит към величието и могъществото на древните хора.

Част от варненското съкровище бе показвано на изложба в Ню Йорк .

"Дълго преди разцвета на Гърция и Рим, дори много по-рано от възникването на първите градове в Месопотaмия и Египет на територията на днешна България, край Варна, е живял народ, изпреварил своето време в търговията, изкуството и техниката", написа "Ню Йорк Таймс” за изложбата „Изгубеният свят на Стара Европа"