Общо 2328 са свободните места в първа група, за които могат да кандидатстват родителите на деца, родени през 2012 година.

381 са свободните места в яслените групи към обединените детски заведения, където ще се приемат малчугани, родени през 2013 и 2014 година.

Документите ще бъдат приемани в детските заведения до 8 май.

Правилата са същите като предходната година и са публикувани в сайта на общината - тук >> . Класирането ще бъде обявено в края на месец май.

Важно е родителите да знаят, че кандидатстването става по постоянен адрес в община Варна на единия родител. Той трябва да представи заявление по образец, оригиналите и копията на акта за раждане на детето и личната карта на родителя, документ от работодател, че работи с трудов договор, удостоверение за липса на задължения към общината за предходната година, заверено копие от годишна данъчна декларация, ако родителят е самоосигуряващ се, актуален документ за регистрация от Бюрото по труда –Варна, ако родителят е безработен.

"Директорите на детски градини ще проверяват за наличие и липса на задължения към Община Варна по електронен път", предупреди директорът на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в община Варна Лилия Христова.
Тя уточни, че хартиеният документ, който се издава от дирекция „Местни данъци“, не е задължителен. Такъв се изисква единствено, ако по технически причини системата за проверка на данъци не работи.

Пълният списък на свободните места в детските заведения може да бъде открит в секция "Документи".

И през учебната 2015/2016 г. община Варна осигурява места за задължителната предучилищна подготовка на 5-годишните деца с целодневна организация и възможности за следобеден сън в ОУ “Н. Й. Вапцаров - 1 група, СОУ “Неофит Бозвели“- 2 групи, ОУ “А. Кънчев“-1 група и в ОУ “П. Волов“-1 група.