Това съобщи директорът на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в община Варна Лилия Христова пред "Фокус".

2 328 са свободните места в първа група в детските градини във Варна за родените през 2012 година деца.
В това число са включени и 17 места за Логопедичната детска градина, 60 масови места и 25 за оздравителна група в Оздравителна детска градина №9 „Ален мак”.

Лилия Христова уточни, че в оздравителната градина няма големи групи деца и поради тази причина ще бъдат обявени 60 масови места.

381 са свободните места в яслените групи към обединените детски заведения, предвидени за деца, родени през 2013 и 2014 година.

"През септември също ще бъде направена оптимизация", посочи Лилия Христова.

Целодневни подготвителни групи за пет и шест годишни деца с възможности за сън ще има разкрити отново в ОУ „А. Кънчев”, СОУ „Н. Бозвели”, ОУ „Н. Вапцаров” и ОУ „П. Волов”.

Освен откритите нови детски градини във Варна се отчита и по-малък брой деца, които тази година ще кандидатстват за прием в детските заведения.

3 949 са децата по постоянен адрес през миналата година, през тази година те са 3 702.

Христова подчерта, че никога в пълен обем децата не попадат на територията на детските градини.

Причината е, че във възрастта между 3 и 5 години много семейства избират различни варианти за гледане на децата.

Очакванията са с новите детски градини в район „Приморски” тази година натискът да бъде по-малък.

Откритите два филиала „Бисерче” и „Жирафче” са неразделна част от конкретна детска градина и класирането на децата е общо. Директорите са в правомощията си да разместват групите така, както намерят за добре, уточни Лилия Христова.

Например в ОДЗ № 2 са обявени 66 нови места в основната сграда. В новата сграда „Жирафче” ще бъдат по-големите групи, тъй като в основната сграда са и яслените групи.

Обявеният нулев прием в ОДЗ №8 „Лястовичка” означава, че приетите миналата година деца в яслената група са прехвърлени автоматично в първа група на детската градина. Това не позволява директорът да обяви още места за външен прием за новата първа група.

Подаването на документите за новия прием започва от 1-ви април и ще продължи до 10 май.

Класирането ще бъде обявено в края на месец май. Важно е родителите да знаят, че кандидатстването става по постоянен адрес на единия родител. Директорите на детски градини ще проверяват за наличие и липса на задължения към Община Варна по електронен път.

Хартиеният документ, който се издава от дирекция „Местни данъци“, не е задължителен. Такъв се изисква единствено, ако по технически причини системата за проверка на данъци не работи.

Удостоверението за наличие и липса на задължения е един от документите, които трябва да се представят при записване на дете в детска градина.