Средствата от продажбата на имота ще бъдат използвани само за грубия строеж на стадион "Варна", предаде БНР.

Решението беше одобрено без дебати и единодушно.

До момента в проекта за изграждането на стадион "Варна" са вложени 21 млн. лв., а стойността на целия проект е 70 млн. лв. Това стана ясно от изказване на директора на „Спортен комплекс“ АД и на Химимпорт Марин Митев преди дни.

"Срокът за изпълнение на договора за строежа е 12 години, като трябва да броим от 2005 година насам", обясни Митев.

Според последния проект за стадиона той ще е за 22 хил. зрители, игрището ще бъде
ремонтирано, за да отговаря на изискванията на ФИФА за разполагане на вратите на север и на юг, а не както сега изток-запад.

Конструкцията ще бъде изградена така, че да може трибуните да се разширяват в бъдеще и капацитетът на стадиона да се увеличава.

Варна тегли заем за  "Градски транспорт"

Общинските съветници разрешиха и тегленето на банков заем в размер на 5 млн. лв.
за погасяването на задълженията на общинския превозвач „Градски транспорт“ АД. Предложението бе подкрепено от 30 от местните депутати, 3-ма против и 13 въздържали се.

Заемът ще помогне на превозвача да покрие изискуемите си задължения, като по този начин ще спрат и лихвите, които текат към задълженията, обясни председателят на ПК „Транспорт“ Жельо Алексиев.

Най-голям е броят на задълженията на дружеството към фирмата доставчик на гориво в размер на 1 милион и 700 хиляди лева. Към НАП "Градски транспорт" дължи 1 милион и 400 хиляди лева. Задълженията са натрупани от 2011 г.

Максималният срок за връщане на заема ще бъде 5 години, максималният лихвен процент – 7 %, а наказателния лихвен процент при просрочие 1,5%.