В четвъртък на кораба, плаващ под флага на Бахамските острови, свършиха провизиите, които за да стигнат за повече време, са раздавани на моряците от няколко дни в ограничени дажби. Водата им също бе почти на привършване, съобщи "Монитор".

Нито корабособственикът, нито мениджърът на кораба оказват съдействие на 14-те украински моряци, изоставени на произвола на съдбата. Едностранно операторът е прекратил и договора с агентската фирма във Варна.

По информация на специализираното издание maritime.bg корабът е натрупал сериозни задължения към различни институции във Варна.

От Дирекция „Морска администрация“ потвърдиха информацията, като допълниха, че тя е доведена до знанието на консула на Украйна във Варна.

За ситуацията е уведомена и Международна федерация на транспортните работници ITF. Някои от моряците са на борда на кораба почти година, а голяма част от тях не са получавали заплати от близо 3 и повече месеца.

Директорът на "Морска администрация" във Варна Валентин Енчев съобщи пред БТА, че корабът е във Варна от 19 февруари за ремонт. Плавателният съд е задържан заради забавени междинни плащания.

От Окръжния съд във Варна е издадена обезпечителна заповед за кораба. Плавателният съд е задържан и заради нарушения на международните конвенции, обясни Енчев.
Шефът на "Морска администрация" допълни, че корабособственикът не е заявил изоставяне на плавателния съд.

Справка в морския регистър показва, че съвсем скоро флагът на кораба е бил сменен. Според система Equasis, Asian Dream доскоро е плавал под либерийски флаг, докато в момента други специализирани системи посочват, че съдът е преминал към флага на Бахамските острови.

Като технически мениджър на плавателния съд система сочи базираната в Шанхай фирма International Maritime Advisor.

Според същата система корабът е собственост на китайската фирма Asian Dream Shipping LTD. Въпросните фирми обаче нямат уебсайтове, а на открити в интернет техни имейли се връща автоматичен отговор, че такива адреси не съществуват.

От днес Червения кръст ще подпомага моряците с провизии от първа необходимост. От организацията ще доставят на кораба вода и хранителни продукти. Моряците вече са подали списък с най-необходимото за един месец.

"Помощта ще даде възможност да се стабилизира ситуацията докато действащите институции постигнат решение на проблема. Апелираме към нашите съграждани да проявят милосърдие и да дарят пакетирани хранителни продукти днес и утре (27 и 28 март) в сградата на БЧК на ул. Братя Шкорпил 3"
, призоваха от организацията.

Корабът Asian Dream (IMO 9486295) е сравнително нов. Toй е построен през 2009 г., дълъг е 120 метра, широк 17 метра и с дедуейт 7 448 тона.