Там собствениците на возила на ток ще могат да зареждат безплатно, увери управителят на фирмата Пламен Георгиев.

"Ние сме първите в България, които реализираха такава конверсия. Ще бъдем и първата фирма, която ще изгради станция със зарядно за тези автомобили. Инвестицията е от порядъка на 5-6 хиляди долара", коментира Георгиев за Varnautre.bg.

По думите му всяка кола може да бъде преоборудвана приблизително за около 20 000 лв.

Половината отиват само за литиево-полимерните батерии. Още на втората година обаче инвестицията се изплащала, тъй като отпадали разходите не само за скъпо гориво, но и за масло, антифриз и консумативи.

По думите на Пламен Георгиев електромобилът изминава сто километра за 2 лева като харчи 12 киловата енергия. Преди път, зарядното на колата се включва в контакт, съвсем като мобилен телефон. За пълното зареждане на батериите са нужни 6 часа.

Още преди години, за да пригоди своя автомобил да се движи на ток, Пламен Георгиев сменя блокиралия двигател и поставя електромотор. Ненужни стават охлаждащият радиатор, резервоарът, смазочната и отделителната системи.

Недостатък на самоделния електромобил е, че за по-дълъг път са нужни принудителни почивки и търсене на контакт с 220 волта, тъй като станции за презареждане у нас все още няма.

Освен това използването по време на път на екстри като климатик, парно и радио скъсяват пробега. За сметка на това обаче в купето е тихо, освен това колата на ток не замърсява пряко околната среда.

Неотдавна стана ясно, че община Варна предстои да закупи електромобили за общинското предприятие "Паркинги и синя зона" с пари от европроект. По този повод от "Коортех" увериха, че могат да бъдат полезни като консултанти с опита, който имат.

В Бургас вече заработи първата зарядна станция за електромобили. Тя бе открита в началото на март и се намира на общинския паркинг на улица „Гурко” .