2 328 са свободните места в първа група, за които могат да кандидатстват родителите на деца, родени през 2012 година.

381 са свободните места в яслените групи към обединените детски заведения, където ще се приемат малчугани, родени през 2013 и 2014 година.

Документите ще бъдат приемани в детските заведения до 8-и май. Правилата са същите като предходната година и са публикувани в сайта на община Варна.

При кандидатстването единият от родителите, с постоянен адрес в община Варна, трябва да представи следните документи: заявление по образец; оригиналите и копията на акта за раждане на детето и личната карта на родителя; документ от работодател, че работи с трудов договор /документът трябва да съдържа изх.№, мокър печат с подпис, БУЛСТАТ на фирмата; удостоверение за липса на задължения към общината за предходната година; заверено копие от годишна данъчна декларация по чл.50 или чл.92 за управители на ООД и ЕООД от ЗДДФЛ за предходната календарна година, ако родителят е самоосигуряващ се; актуален документ за регистрация от Бюрото по труда –Варна, ако родителят е безработен.

И през учебната година 2015г./2016г, община Варна осигурява места за задължителната предучилищна подготовка на 5-годишните деца с целодневна организация и възможности за следобеден сън, както следва: ОУ“Н.Й.Вапцаров-1 група, СОУ “Неофит Бозвели“- 2 групи, ОУ“А.Кънчев“-1 група и ОУ“П. Волов“-1 група.