Две години след смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов става ясно, че късометражният игрален филм за него ще бъде показан в рамките на 6-то издание на София Филм Фест във Варна.

Прожекцията ще се състои на 15-ти март от 17:30 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център, непосредствено преди „Два дни и една нощ“, като входът ще бъде с един билет.

Сценарият на филма „Пламен” е дело на Мартин Маринос. Авторите сами са проявили желание да представят късометражната продукция и във Варна, освен на официалната премиера по време на фестивала в София. Те ще пристигнат като специални гости, за да се срещнат лично с публиката в морската столица.

Това тяхно желание е продиктувано от неделимата връзка между историята на Пламен, събитията, станали катализатор за трагичния му край и обществото, част от което е той - далеч от столицата и все пак, изиграло преди две години основна роля за падането на тогавашното правителство.

Лентата проследява какво кара Горанов да протестира, водейки в крайна сметка до смъртта му и до създаването на една тревожна тенденция на актове на самозапалване в България.

Разказът е изграден на база интервюта с най-близките приятели на Пламен, както и с журналисти, отразили трагедията му.

На 20 февруари 2013 г. Пламен Горанов - 37-годишен алпинист и фотограф от Варна се самозапали в знак на политически протест пред сградата на община. Той почина от изгарянията навръх националния празник 3 март.
Прокуратурата за самозапалването >>