Демонстрацията е насрочена за 17:30 часа пред сградата на Община Варна,  съобщава Топновини.бг.

Организаторите от фейсбук групата "Искам нов стадион за Варна" са планирали да блокират и кръстовището пред сградата на местната власт. Мястото не е избрано случайно.

Общината е партньор в компанията "Спортен комплекс Варна", чийто мажоритарен собственик е свързаното с групировката ТИМ дружество "Химимпорт".

Ситуацията със стадион "Варна" организаторите определят като "обида за всички граждани, които се чувстват европейци. Защото в Европа няма никъде другаде такъв казус като тук. В Европа се строи, а не се руши“, се казва в съобщението за протестната проява.

Инициаторите настояват да получат по-подробна информация за договора по отношение на крайните срокове за реализацията на проекта, неустойките и др.

Представителят на Община Варна в дружеството, Валентина Софрониева, е категорична, че основният акционер в проекта "Химимпорт" е коректен партньор на местната власт.

Тя допълни, че към настоящия момент Съветът на директорите търси всякакви варианти за финансиране, за да реализира зациклилия проект.

Акцеонерното дружество "Спортен комплекс Варна" бе учредено през 2005 г. с капитал от 35 млн. лв. Химимпорт АД притежава 65 % от акциите, останалите са на община Варна.  През лятото на 2007 г. започна строежът на новото съоръжение като бе съборен стария стадион "Юрий Гагарин", построен преди повече от половин век. За изграждането на новото спортно съоръжение беше заложен срок от 3 години, но срещна технически спънки. Проблем се оказаха и претенции на собственици на имоти, включени в територията на комплекса, която възлиза на 173 хил. кв. м.

Във времето проектът претърпя корекции, а цената постъпна три пъти.

Но и до ден днешен Варна няма нито нов, нито стар стадион, въпреки че вече са изхарчени над 17 млн. лв.