В началото на февруари в. "168 часа" писа, че 71-годишната Йорданка Тодорова, приета в дома, е починала след като е била оставена 9 денонощия без лекарства, храна, вода и грижи.

След като Дир.бг публикува едната позиция по случая, сега представя и правото на персонала на дома да представи свойта гледна точка в случая.

Публикуваме писмото в пълния му вид:

На територията на Дом за стари хора „Гергана” Варна се намира и друго социално заведение – Дом за възрастни хора с физически увреждания.

На 21 януари.01.2015 г. Йорданка Тодорова пристига в Дома, с линейка от МБАЛ „Св. Анна” от където е изписана от Неврологично отделение. Лицето няма роднини, които да се погрижат за него.

При пристигането си в Дома Йорданка е без настанителна заповед от ДСП –Варна и в тежко увредено състояние, с катетер. Същата е придружавана от Маргарита Атанасова.

Били са представени само следните документи: епикриза от неврологично отделение, един брой лична карта, медицинска бележка от д-р Абдо, че няма контакт с остри заразни болести, и микробиологични изследвания за хелминти.
Липсвала е рецепта по епикриза, както и рецептурна книжка. След приемането и е била намерена още една лична карта в дрехите и която впоследствие е била предадена на Маргарита Атанасова.

Йорданка Тодорова е настанена в Дома за възрастни с физически увреждания, поради тежкото и физическо състояние и липсата на настанителна заповед. Настанена е в „изолатора” – самостоятелна стая с ток, парно, вода и санитарен възел и са положени всички необходими грижи за нея.

В края на деня се установява, че настанителната заповед, ще бъде издадена за Дома за стари хора „Гергана”, където няма лежащо отделение.

На 22 януари сутринта Йорданка е преместена в ДСХ „Гергана”. Веднага е изкъпана, нахранена и са положени всички грижи. Подготвено е картонче за текуща терапия по епикриза, по която се е давало само Еналаприл.

На същия ден Маргарита Атанасова донася само памперси и вода. През деня е прегледана от д-р Цолова – лекар в Дома, и е дадено назначение за активно наблюдение и да се дава терапията по епикриза.

Към настоящия момент Йорданка няма никакви лекарства по епикриза. Дома разполага само с Еналаприл, които е започнат да се дава веднага сед прегледа на д-р Цолова.

Маргарита Атанасова е казала, че ще достави всички лекарства по епикриза с рецерта за реда и начина на даване. През деня е била хранена трикратно, направен е генитален тоалет и е дадена текуща терапия.

На следващия ден е била посетена от Маргарита Атанасова и млада жена, които са донесли торба с лекарства, без рецепта за реда и начина на даване, не отговарящи на терапията по епикриза.

Донесли са опаковка Метфогама, която е била започната да се дава същия ден и е включена в текущата терапия, поради липса на Диапрел.

По време на престоя си в Дома за Йорданка са полагани всички грижи съгласно утвърдените стандарти и критерии за обслужване на потребители на социални услуги.

Ежедневно е хранена трикратно - закуска, обяд и вечеря, придружено с даване на вода. Получавала е ежедневно терапията си. Преглеждана е от лекаря на Дома. Полагани са ежедневно хигиенни грижи.

За здравословното и състояние е била информирана своевременно д-р Цолова и са били изпълнявани всички назначения. През по-голямата част от престоя си е била без съществени оплаквания, адекватна и контактна.

На 28 януари вечерта, при влошаване на здравословното й състояние е била прегледана от д-р Цолова и е бил извикан екип на Спешна медицинска помощ, който, след преглед, я е откарал в УМБАЛ Св. „Марина”.

При тръгването си от Дома е била в съзнание, адекватна и контактна"  -  така завършва разказът в писмото относно починалата възрастната жена.

Под писмото са положено 26 подписа на работещи в Дома, които заявяват още:

"Изнесената информация в сигнала на Маргарита Атанасова и тиражираното в медиите не отговаря на истината за полаганите грижи за Йорданка Тодорова.
По сигнала предстои проверка на Прокуратурата, която ще установи истината.

Управителят на Дома Филип Щерев и оклеветениете са предприели действия за завеждане на дело за клевета срещу Маргарита Атанасова".