Това са само част от експонатите в Музея за история на медицината във Варна, разказва Дарик.

Той е единствен по рода си на Балканите и разкрива от какво хората от древността до наши дни са боледували, как и с какво са се лекували.

Експозицията е разположена в сграда, която пък носи век и половина от историята на здравеопазването във Варна.

Двуетажното здание на ул."Параскева Николау" е било първата дарителска болница по нашите земи, построена през 1869 г. със средства от завещанието на крупния варненски търговец Параскева Николау.

През годините сградата е изпълнявала функциите на холерен изолатор, военен лазарет, градски родилен дом, противобясна и бактериологична станция. Преди да стане медицински музей през 1985 г., там се е помещавал Хигиенно-епидемиологичният институт (ХЕИ).

"В музея се съхраняват около 100 000 предмета, като в експозиционните зали са изложени само няколко хиляди от тях", разкри Ивелина Димитрова, уредник на медицинския музей.

Експонатите са разположени хронологично на площ от 400 кв.м в три експозиционни зали.
В първата са изложени костни образци и медицински инструменти от времето на траките, гръцката колонизация, римската империя и началото на българската държава.
Поясненията към тях разказват от какво са боледували прадедите ни.

Втората експозиционна зала обхваща периода на турското робство и Възраждането. Показани са лечебни средства и практики, използвани от народните лечители.
Във витрините са подредени предмети за баене и врачуване, инструменти за пускане на кръв и занаятчийски клещи за вадене на зъби.

В третата зала се проследява историята на медицинското обслужване по време на Освободителната война и началото на здравното дело в освободена България до 40-те години на 20-и век.
Особено интересна е колекцията от стоматологични столове и апаратура, с които са разполагали зъболекарите преди повече от 100 години.

С помощта на няколко възстановки може да се добие реална представа за лекарските кабинети и аптеките от началото на миналия век. Показани са цели колекции от инструменти, акушерски столове, стол за вадене на сливици, бебешка теглилка, микроскопи, уреди за физиотерапия на ток и рентгенов апарат от 50-те години на миналия век. Уникален е показаният хомеопатичен набор от Трявна.

Случва се цели групи от ученици да посетят музея. През зимата обаче залите не се отопляват.

Музеят за история на медицината е един от малкото варненски музей, в които не се плаща вход.

Намира се на метри от Военноморския музей и работи всеки делничен ден от 8,30 ч. до 16,30 часа.