Това съобщи един от организаторите му Ивайло Василев минути след среща с ръководството на местната полиция, предаде Дарик.

Планираното шествие се превърна в тема на последното заседание на Министерски съвет, а премиерът Бойко Борисов заподозря повторение на „сценария“ от февруарските протести преди две години.

Аз съм убеден, че това не са случайни неща. Паралелно с това във фейс-групите във Варна се подготвя протест на 1 февруари, а едновременно с това и всичко останало. Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна - повтаря се абсолютно същият сценарий“, коментира премиерът във връзка с двойните сметки за ток на хиляди абонати в морския град.

Неделният протест беше обявен във „Фейсбук“ с искания за оставки на шефа на варненската полиция Николай Калчев и на заместника му Димитър Димитров заради несправяне с набезите на джебчиите.

Тази сутрин организаторите са имали среща с двамата комисари, на която са били набелязани конкретни мерки срещу кражбите.

В районите, където най-често действат джебчиите, ще бъде засилено полицейското присъствие. Служителите на реда ще проверяват съмнителни лица около молове и автбусни спирки и още в Игнатиево ще се опитват да спират автомобилите, превозващи местните крадли.

Гражданските патрули ще подават информация за регистрационните номера на колите. 10 цивилни полицаи също ще следят за джебчийки, а „униформени“ вече ще се качват в автобусите на градския транспорт.

Шофьорите ще затварят вратите, ако крадла бъде спипана да обира пътник, като главен комисар Калчев е поел ангажимент патрулите да се отзовават до 4-5 минути след подаването на сигнал.

Организаторите на протеста са поискали среща с ръководството на варненската полиция миналата седмица, като в сряда сутринта са получили отговор. Ивайло Василев смята, че поканата няма връзка с изявлението на премиера на заседанието на Министерски съвет, което е било по-късно през деня.

Според Василев неделното шествие вече се обезсмисля и има опасност да бъде използвано за други цели.

„Протестът няма политически и етнически искания, а беше обявен срещу бездействието на полицията. След днешната среща нещата вече стоят по различен начин“, коментира организаторът.

По думите му окончателното решение за провеждане на шествието ще вземат участниците в създадената за него група във „Фейсбук“.