Това води до увеличаване на дейността на спешните медици и повече разходи, заяви за Дарик шефът на Спешна помощ във Варна д-р Мая Рашева.

Линейки се викат често за подобни случаи и особено по празници. Само за миналата година Спешна помощ е реагирала на 574 сигнала за граждани, които са злоупотребили с алкохол и за които не се е налагало болнично лечение.

Най-често пияните биват откривани на обществени места. По-рядко Спешна помощ се вика от близки на прекалилите с чашката в домашни условия, обясни д-р Рашева.

Когато пияните не са в състояние да се приберат сами у дома и не могат да кажат къде живеят, спешните екипи викат полиция за установяване на самоличността. Случва се и линейките да транспортират почерпени до несвяст до най-близкото РПУ.

Заведението за отрезвяване във Варна, популярно като изтрезвител, спря да работи през миналото лято. Същата съдба споходи и изтрезвителите в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора, които са на подчинение на МВР. Причината  е, че в текстовете на новия Закон за МВР отрезвителите никъде не присъстват. Не са и прехвърлени към друга институция. Така, заради липса на основание за работа, през юли изтрезвителят във Варна спря да приема „клиенти".

Работата на изтрезвителите у нас се осъществяваше на базата на специална наредба. С нея се регламентираше организацията, функциите и дейността на заведенията за отрезвяване. Хората, които осъмваха във варненския отрезвител, дължаха 10 лева, защото в заведението получаваха топло легло, чисти чаршафи и медицинска помощ.