Това става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки, където е публикувана информация за договора, съобщи "Труд"

Блокът, в който ще има 30 жилища, трябва да бъде завършен до октомври. Парите за проекта ще бъдат отпуснати по програма "Регионално развитие" (ОПРР).

"Община Варна чака потвърждение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството относно сумата от 3,2 млн. лв. за строежа на социалните жилища в кв. „Аспарухово", които ще бъдат изградени по проект на ОП „Регионално развитие", уточни зам.-кметът д-р Лидия Маринова, цитирана от Дарик.

От тях 2,54 млн. лв. са за строително-монтажни работи, а останалата сума е за обзавеждане на апартаментите. След това следва подписване на договор с изпълнител, допълни зам.-кметът.

Това е вторият опит на местната власт да усвои спечелените пари.

Първоначално социалният блок трябваше да изникне в кв. "Възраждане", но протести на живеещите наоколо накараха общината да се откаже с официално уведомление до Управляващия орган на ОПРР.

След наводненията в "Аспарухово" миналата година, при които местни хора останаха без дом, общината реши да реанимира проекта, но вече в пострадалия квартал.

След позволение от Брюксел стартира процедура.
Тя също бе съпътствана от протести, но общината проведе анкета, която показа одобрение от повечето жители в района.

"Жилищата ще бъдат завършени до ключ. В тях с приоритет ще се настаняват хора с увреждания, които са загубили домовете си в потопа", обясни зам.-кметът на Варна Лидия Маринова.

"Постигнахме компромис с управляващия орган за регламента за настаняване, който ще ни позволи да въведем само хора от "Аспарухово", които действително бяха засегнати от наводнението", обясни Маринова.

По предварителни данни в социалния блок ще живеят 45 семейства, или около 130 души.

Зам.-кметът допълни, че жилищата ще бъдат обзаведени с мебели и най-необходимата бяла техника.
Наемателите ще плащат наем съгласно общинската наредба за настаняване, т.е. между 20-40 лв., в зависимост от квадратурата. Те ще са длъжни да си плащат сметките за ток и вода.

Специална комисия с хора от квартала ще следи дали всички в блока си изпълняват съвестно задълженията.

Вторият етап от проекта предвижда с настанените да работят социални работници, както и да им бъдат осигурени образователни и квалификационни курсове.

"Идеята не е да осигурим завинаги жилища на тези хора, а да им помогнем в труден за тях момент",
обясни Маринова.