По същото време своята дейност ще започне и центърът в Бургас, съобщава агенция "Черно море".

Бреговият център на Варна е разположен в Аспаруховия парк. В момента се почистват помещенията и се оформя теренът отвън.

Предстоят доставката и монтажът на оборудването. 4 основни структури на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ ще бъдат разположени в новата сграда.

Първият етаж е за ситуационния център за управление при кризи. На втория етаж ще бъде техническата зала, където ще е разположен „машинният интелект“ на сградата – всички необходими за функционирането на бреговия център съоръжения.

Третият етаж е предвиден за оперативния център на българската част на Световната морска система за бедствия и безопасност.

На последния етаж е оперативната зала за управление на корабния трафик.

„Тази зала е предназначена за извършване на комуникации – радиовръзка с корабите и особено при операции търсене и спасяване, при нефтени разливи, т.е. тук са съсредоточени информацията и управлението“, казаа Златко Кузманов, ръководител на проекта.

Информационната система за управление на корабния трафик е на стойност около 40 млн. лева и се изгражда по Оперативна програма „Транспорт“. Част от нея е и Бреговият център в Бургас, който се прави паралелно с варненския.

„Бреговите центрове в Бургас и Варна са с еднаква архитектура и еднакво функционално предназначение. Те могат взаимно да поемат функциите си в случаи на аварийни ситуации в някой от тях“, каза още Кузманов.