Това съобщи Венцеслава Генова, началник на Регионалния инспекторат по образование във Варна, цитирана от "Фокус".

Към момента няма постъпило искане в образователния инспекторат за прекратяване на учебния процес в други населени места, но ситуацията е много динамична и се променя постоянно, уточни Генова.

Данните от община Провадия са постъпили в следобедните часове.

Генова посочи, че информацията постъпва и на часа се обработва в регионалната здравна инспекция, след което постъпва в образователния инспекторат и се препраща към Министерство на образованието.

Набюдават се епидемичните стойности и в община Долни чифлик. Към момента учебният процес там се провежда нормално, каза Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция във Варна /РЗИ/.

На 26 януари в грипна ваканция излязоха учениците на територията на общините Варна, Добрич, Балчик, Каварна, Аврен, Девня и Дългопол.

Строг сутрешен филтър в детските градини

Заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип в детските градини във Варна бележи две тенденции – ръст и задържане в част от заведенията, на други места пикът е преминал и започва спад, съобщи Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в община Варна.

Най-ниска е заболеваемостта в няколко градини, сред които ЦДГ „Светулка” – 4%, ЦДГ „Горски кът” – 1%, ОДЗ 12 „Първи юни” – 4%. Увеличена заболеваемост се отчита в ОДЗ „Българче”, в ОДЗ 36 „Ран Босилек”, където заболеваемостта е 55%, ЦДГ 13 „Звездичка” – 48%, ЦДГ 32 „Моряче” – 34%, ОДЗ 1 „Маргаритка” – 32%. 35% е заболеваемостта в „Детско градче”, но там се отчита тенденция на задържане.

Подобна е тенденцията и в ЦДГ „Златно зрънце”, където заболеваемостта е 55%.

Пикът е преминал в няколко детски заведения, сред които ЦДГ 17 „Валентина Терешкова”, където се отчита спад на заболеваемостта, както и в ЦДГ 35 „Незабравка”, ЦДГ 39 „Звънче”, където също е регистриран спад на броя болни деца. „Тенденцията е различна в момента.

В детските заведения има строг сутрешен филтър на децата, а и много родители са предпочели по време на грипната епидемия децата да останат по домовете си, каза още Лилия Христова.