Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

До ведомството са били отправени въпроси от някои медии какви действия смята да предприеме във връзка с писмото на съдиите с твърдения за оказван безпрецедентен натиск върху тях от страна на председателя на съда.

Писмото е адресирано и до Европейската комисия.

В него се настоява за назначаване на незабавна проверка за методите и средствата на управление, прилагани от ръководството на АС-Варна, както и да се изследват и оповестят причините и мотивите за назначаване на съдия Евгения Баева за зам.-председател на съда и ръководител на първо отделение.

Министър Иванов ще съдейства за изслушването от ВСС на съдиите, подписали сигнала, както и на всички ангажирани страни.

От министерството напомнят, че като самостоятелни цели в актуализираната стратегия за съдебна реформа е изведено разширяването на правомощията на общите събрания на съдиите в процеса на администриране на съдилищата, включително и номинирането на председателите на съдилищата и номинирането и избора на заместник-председателите и председателите на отделения, както и ефективното утвърждаване на статуса на председателите на съдилищата като "пръв сред равни".

Целта на тези мерки е превръщането на съдийското самоуправление в ефективно средство за ограничаване възможностите за административни форми на влияние върху независимостта на съда и повишаване на отговорността и ефикасността на администрирането на съдилищата.

Започва проверка

Комисията по професионална етика и превенция на корупцията е образувала преписка във връзка с постъпилия във ВСС сигнал от съдиите от Административен съд-Варна, съобщиха от съвета.

Председателят на Върховния административен съд е възложил проверка по случая, като резултатите от нея се очакват в началото на следващата седмица. Сигналът ще бъде разгледан на редовното заседание на Етичната комисия следващата седмица, уточниха от ВСС.