Заплащането се разсрочва безлихвено за срок от 15 дни след падежа.

Така например, ако срокът за плащане по фактурата от междинния отчет е 10.02.2015 г., тя ще бъде разсрочена до 25.02.2015 г.

Ако срокът е 16.02.2015, тя може да бъде платена без лихви до 04.03.2015, а при падеж 25.02.2015 - до 13.03.2015 г.

Съответно това ще доведе и до удължаване на срока за прекъсване на електрозахранването поради забавено плащане с допълнителни 15 дни след падежа на фактурата от междинния отчет, съобщава Топновини.

От дружеството отново отбелязват, че причината за създалата се ситуация с високите сметки е нормативното изискване за отчитане на консумираната електроенергия за период не по-дълъг от 31 дни.

Поради струпването на празнични и почивни дни няколко пъти през годината има изместване на графика на отчет, което създава опасност в отделен месец група клиенти да бъдат отчетени за период по-дълъг от 31 дни.

В такива случаи нормативната уредба допуска консумираната електроенергия да се отчита повече от един път през месеца.

От „Енерго-про” заявяват, че ще окажат пълно съдействие по време на проверката от представители на Министерството на енергетиката.

Преди ден стана ясно, че 67 000 абонати на "Енерго-Про" са получили по две сметки за ток наведнъж, в резултат на което енергийният министър разпореди да бъде удължен срокът за плащането им.

Проверка започва и ДКЕВР.  Има ли нарушения, ще има и глоби, коментира по Нова телевизия Илиян Илиев - член на ДКЕВР.

„Вчера пуснахме заповеди не само за проверка на "Енерго-Про", а и на ЧЕЗ и EVN. Пуснахме писмата с исканата от нас информация. Тя ще постъпи в комисията до края на днешния ден. Ще искаме графиците, по които са отчитани, за да разберем как са отчитани и реално отчетените", обясни инж. Илиев.

В момента глобата, която може да отнесе "Енерго-Про" е от 20 000 лв. до 1 млн. лв.

Междувременно от ЧЕЗ и EVN съобщиха, че са отчели абонатите си в срок при спазване на всички изисквания на закона и затова клиентите им ще получат по една сметка за плащане, а не по две.

По-рано председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев обяви, че е малко вероятно да има грешка в показанията на електромерите.