Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по БНТ.

Вчера стана ясно, че 67 000 абонати на "Енерго-Про" са получили по две сметки за ток наведнъж, в резултат на което енергийният министър разпореди да бъде удължен срокът за плащането им.

"Ще извършим проверка на енергоизмервателните уреди така, че да видим за какво потребление става въпрос. Ако бъдат констатирани нарушения ще бъде приложена цялата строгост на закона” заяви Петкова.

Тя каза, че лично е провела няколко разговора с ръководството на Енерго-Про след информацията, че абонати са получили две фактури, за два отчетни периода в рамките на един месец

"От разговорите стана ясно, че действително към настоящия момент са отчетени два периода. Първото отчитане обхваща периода от 23 ноември до 21 декември 2014 г. Направено е и второ извънредно отчитане за периода от 22 декември до 12 януари”, поясни министърът.

От думите й стана ясно, че ДКЕВР ще предприеме действия в рамките на своите компетенции, за да извърши проверки относно периодите на отчитане и формирането на сметките.

Междувременно от ЧЕЗ и EVN съобщиха, че са отчели абонатите си в срок при спазване на всички изисквания на закона и затова клиентите им ще получат по една сметка за плащане, а не по две, предаде БНР.

От дружествата посочиха, че ще окажат пълно съдействие на проверяващите органи.

От "Енерго-Про" на свой ред заявиха, че клиентите им са получили по две фактури наведнъж заради категоричното изискване на закона консумацията да се отчита на период, не по-дълъг от 31 дни. Пет от месеците в годината имат продължителност по-малка от 31 дни и поради струпването на празнични и почивни дни няколко пъти се получава ежегодно изместване на графика на отчет, заради което възниква опасност в отделен период група клиенти да бъдат отчетени с период по-дълъг от 31 дни.

В подобни случаи утвърдените от енергийния регулатор правила за измерване допускат показанията на електромерите да се отчитат повече от един път през месеца, за да не се допусне период на отчет над 31 дни по-късно през годината, обясняват от "Енерго-Про".

От компанията посочват още, че междинното отчитане на електроенергията е еднократно и че през февруари отчетът и плащането на консумираната електроенергия ще влязат в обичайния ритъм.