Предложението на екипа от Института по инженерна химия при Българската академия на науките и „Екозона" АД е в ТЕЦ-а да бъде монтирана инсталация за производство на ток от сероводорода в Черно море, предаде КРОСС.

„Реална е възможността ТЕЦ-ът да премине на водородно гориво на многократно по-ниска цена от тази за изграждането на сероочистващи инсталации, като се запазят работните места и бъдещето на централата", се казва в писмо на учените до президента на КНСБ Пламен Димитров.

Според експертите, ако собственикът на дружеството - ЧЕЗ, реши да инвестира в проекта, централата може да заработи по новата технология до края на следващата година.

Дружеството трябва да направи своите анализи, ние единствено предлагаме технологията, коментира ръководителят на научния екип проф. Венко Бежков.

Според него водата от дълбините на Черно море може да се кара с танкери, после да се преработва и полученият водород да се използва като гориво вместо природен газ за получаване на ток.

Голямото предимство е, че при тази технология няма никакви отпадъци, докато при сероочистките се получават планини от гипс.

Изследванията за получаване на електроенергия от сероводорода в Черно море се правят от 2011 г. от екипа на „Екозона" АД и Института по инженерна химия. През август учените извършиха успешен експеримент на кораба „Академик". В дълбините на Черно море се съдържат около 4,6 млрд. тона сероводород и от тях при преработка може да се получат 31 млн. мегаватчаса.

Ръководството на ТЕЦ „Варна" ще покани на среща учените, за да се запознае с предложението, както и с евентуалната стойност на необходимата инвестиция, съобщиха от ЧЕЗ за „Преса". Оттам допълниха, че не познават предлаганата технология.