За никого не е тайна, че градският транспорт, особено натоварените линии, са предпочитани от джебчиите.

По празниците обаче бдителност е необходима не само, докато се возим в автобус, а и по време на пазар за коледни подаръци в магазините и търговските центрове.

Покрай празниците засилено ще бъде вниманието на полицията именно в предотвратяването на кражбите.

Ето и някои от препоръките, които отправят органите на реда, за да опазим вещите и парите си:

Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места.

При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.

Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали пробваме дреха, хапваме в заведение или просто сме седнали за почивка на пейка.

Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е пин кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта.

При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората, изчакващи зад тях, нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка.

Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки, достъпът до които е ограничен и са под денонощно видеонаблюдение.
Така се намалява рискът от кражба на пари непосредствено след изтеглянето им или други възможни престъпления.

Бъдете предпазливи и не допускайте празничното настроение да бъде помрачено от кражба на телефон, портмоне или чанта.