Модерното оборудване на стойност над 2 милиона лева е закупено със средства от Оперативна програма "Конкурентоспособност", обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет, цитиран от БНР.

В центъра има две взаимносвързани лаборатории - посочи д-р Трифон Червенков - ръководител на звеното.

"Едната ще се занимава с извличане, съхранение на стволови клетки от пациенти за автоложна трансплантация, тоест тези клетки да им бъдат върнати обратно в подходящ момент при лечение на онкохематологични заболявания. Това ще е основната задача на едната лаборатория, а другата е научна лаборатория и тя ще бъде взаимно свързана с първата лаборатория", допълни той.

В новия център ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки за лечение на онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове заболявания.

Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева посочи, че през тази година е придобита апаратура за повече от 700 хиляди лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради.

През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново.