Изследването ще протече на два етапа от по шест месеца.

Целта е да бъде определена средногодишна концентрация на вредния газ, която да се счита за представителна – скринингова оценка за облъчването от радиоактивен газ в приземните етажи на жилищата, съобщава Топновини.бг.

Проучването е залегнало в националната програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население с период до 2017 г.

Според специалистите основният източник на вредния газ във въздуха на дадена сграда е почвата и скалите разположени под нея.

Счита се, че облъчването от радон в сгради е значително по-голямо от облъчването на открито.
Той е безцветен и без мирис, улавя го само специална апаратура. При вдишване се отлага в белите дробове и се оказва един от основните причинители на рак на белия дроб.

Според оценка на Световната здравна организация в различните страни между 3% и 14% от случаите на белодробен рак се дължат на облъчване от радон в сгради.

Два са основните варианти за защита от радиоактивно облъчване в сградите. Радонът може да се изсмуче под жилищния блок или пода на сградата с доказано наднормено излъчване да се покрие с изолиращи материали.

Другият начин е вредният газ да се изсмуче от почвения слой под сградата и да се изхвърли в атмосферата, така че да не може да проникне в помещенията. За целта трябва да бъдат инсталирани на т. нар. противорадонови шахти или канавки.