Общата рамка на бюджета стана 229 млн. лева при първоначално заложени 222 млн. лв.

Решението беше взето с 33 гласа "за", 2 "против" и 8 "въздържал се".

"Въздържаха се" осемте съветници от БСП, като Пламен Начков и Аврам Тодоров изтъкнаха като причина факта, че за втора поредна година актуализацията се приема в последния момент.

Според Пламен Начков липсва достатъчно анализ на изготвената актуализация и няма достатъчна яснота кое налага новите параметри на бюджета.

„Ще има доста разлики в сегашните цифри на актуализирания бюджет и отчета, който ще бъде представен след около 2 месеца“, каза червеният съветник, цитиран от Moreto.net.

В крайна сметка актуализацията на бюджета за 2014-та получи одобрение.

Завишеният бюджет е в резултат на допълнителни субсидии и трансфери от Централния бюджет, както и на компенсирани промени по рамката в следствие на решение на местния парламент и заповеди на кмета, предаде Топновини.бг.

Актуализацията касае главно образователната сфера. Получените държавни субсидии са за учебници и помагала, ремонт на материалната база, безплатен превоз на учениците до 16 години, стипендии и други.

С решение на Общинския съвет са отпуснати пари за възстановяването на щетите от наводненията, за нови корпуси на няколко детски градини и разкриването на целодневни подготвителни групи в четири общински училища.

Общинските съветници приеха и 10-процентно намаление на данъка върху превозните средства за влекачи и влекачи за ремаркета.

Освен това ще бъде гласувано и намалението на размера на таксата за нежилищни имоти на физически лица да бъде намалена с 2 процента и да е в размер на 3.7 на хиляда пропорционално върху данъчната оценка на имотите.