В него ще се прилагат иновативни, световни диагностични методи и проследяване на онкохематологични заболявания, позволявайки въвеждането на т.нар. персонализирана медицина.

Центърът е част от програмата на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна, която цели да предостави на пациентите в България достъп до модерно здравеопазване, като се предлагат медицински услуги, за които до момента пациентите пътуваха извън страната.

В центъра ще се извършват научни изследвания и клинична дейност върху автоложен материал от стволови клетки, които се използват за трансплантация. Тук ще има 2 взаимно свързани лаборатории – научна и клинична. В научната лаборатория проби от пациентите могат да бъдат използвани за научни изследвания, а клиничната ще обслужва пациентите - извличане, замразяване, съхраняване и връщане на стволовите клетките при пациента, казва гл. ас. д-р Трифон Червенков, цитиран от mu-varna.bg.

Центърът е оборудван със съвременна апаратура, която е разположена в 6 основни зали. Първата се нарича Аферезна зала, в която се извличат и отделят стволовите клетки от пациента. Процедурата трае около 4 часа, като пациентът предварително е подготвен за нея в Клиниката по хематология.

В следващото помещение клетките се подготвят за замразяване в т.нар. ламинарни боксове, които осигуряват стерилна среда, за да се предотврати замърсяването с бактерии. След това в отделно помещение клетките се замразяват в течен азот при температура –190 °C, при която обменните процеси в клетките спират и те могат да бъдат съхранявани в „спящо" състояние за продължително време.

Следващите 3 зали са аналитичната и научна част в която ще се определя количеството на извлечените стволовите клетки, както и тяхната жизненост. Малка част от стволовите клетки ще бъдат използвани за научни изследвания.

В тази част от лабораторията има необходимото оборудване за култивиране на клетки – клетъчни култури.

Чрез предвидената апаратура за полимеразна верижна реакция се провеждат изследвания за качествен и количествен анализ на нуклеиновите киселини (ДНК и РНК).

Анализът се извършва на апаратите в двете апаратни зали, които са оборудвани с: проточен цитометър, в който клетките минават една по една, облъчват се от лазер и се анализират; секренатор за извличане на ДНК информация от клетките, специализиран проточен цитометър за изследване на нуклеинови киселини и белтъци и др. , каза още д-р Трифон Червенков.

Възможностите на новия център и практическото приложение на редица перспективни научни методи за лечение, ще бъдат представени подробно на откриването в УМБАЛ "Света Марина" във Варна на 22 декември от 10:30 часа.