От началото на годината на територията на 7 области специалистите от Басейнова дирекция са извършили 285 проверки в областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Бургас и Сливен, посочи Цонева, цитирана от "Фокус".

От проверените язовири експертите са констатирали, че 79 от тях са потенциално опасни, като са дадени 211 предписания и са съставени 2 акта.

Актовете са издадени заради неизпълнение на предписание и за неуведомяване по чл. 42 от Закона за водите, а именно за скъсана язовирна стена.

Специалистът подчерта, че под опасни язовири се разбира, ако в случай на проблем с язовира, при преминаването на високи води, би имало риск да бъде засегнато населено място.

Във Варненска област има 9 потенциално опасни язовира. Те се намират общините Провадия, Долни Чифлик, Дългопол и Аврен.

В Община Провадия това са язовирите „Черковна”, „Манастир” и „Снежина”, в Община Долни Чифлик - са  „Горен и „Долен Чифлик” и „Пчелник”, в Община Дългопол - са „Елешница” и „Георги Трайков”, а в Община Аврен - „Паничката”.

Галина Цонева заяви, че основните проблеми са свързани с малките общински язовири и касаят най-вече непочистването на речните русла и стените.

„Положителното е, че на почти всички язовири основните изпускатели са в добро състояние, каза експертът от Басейнова дирекция и подчерта, че "това, че даден язовир се води за потенциално опасен не означава задължително, че има някакви проблеми”.