Решението идва след участие в първия международен уоркшоп по антитероризъм, съобщи почетният консул на Израел във Варна и референт на научния отдел на НАТО по биотероризъм проф. Красимир Методиев, цитиран от БТА.

Наръчникът трябва да е готов до края на януари 2015 година.

"При създаването му ще се използва предимно опитът на Израел", разказа проф. Красимир Методиев.

Той обясни, че това ще бъде наръчник за координация и взаимовръзка на всички институции, които ще бъдат включени в антитерористични и антикатастрофални мерки като земетресения, наводнения и други, при които има голям брой пострадали.

"С помагалото екипът иска да се покаже на отделните институции и звена как да работят в координация при такива ситуации. Говорим за професионално ниво - най-вече за осъществяване на тази безусловно необходима координация между отделните звена - цивилни, граждански, медицински, военни и т.н.", каза още Методиев.

Според експерта точно тук е знанието, което все още ни липсва.

"Преди две години, когато бях в Бургас - на летището, след терористичния акт, с очите си видях, че ние не сме подготвени", коментира проф. Методиев.

По думите му към онзи момент не е имало никаква подготовка и никаква координация, включително и между институциите.

"Мислехме си, че България е изолирана от тероризма, изолирана от всичко, което става по света, но изведнъж терористите ни забиха голям шамар и това бе като урок, за да седнем, да започнем да четем и да се учим, да търсим чуждия опит. Това е истината", каза проф. Методиев.

След приключването на първия уоркшоп по антитероризъм през юни с ректора на Медицинския университет проф. Красимир Иванов и ръководството на висшето училище се е стигнало до решението да се въведе задължително едноседмично обучение по антитероризъм на стажант лекарите, най-вече по медицинските аспекти на антитероризма.

Идеята е обучението да не се затвори в рамките на Медицинския университет, а да се излезе и извън него.

Професорът обясни, че към това обучение има интерес, включително и от немедицинските звена - военни, летища и други.