След 15-годишна съдебна сага емблематичната сграда отново ще служи на варненския спорт.

Юнашкия салон е една от първите спортни зали в България, като е построен през далечната 1910 г.

Сградата бе върната с решение на правителството на Пламен Орешарски

Кметът на Варна Иван Портних подчерта, че е възтържествува една историческа справедливост.

"Има да се дооформят още някои документи, но вярвам, че до един месец ще стартира ремонта на Юнашкия салон. Както знаете, парите за него – около 1,8 милиона лева, са осигурени по програма JESSICA”, каза Иван Портних.

"Днес е исторически ден, заслуга за който имат няколко правителства. Радвам се, че имам възможността да дам този символичен ключ на кмета на Варна", каза министърът на спорта Красен Кралев.

Той изрази надежда, че Юнашкия салон ще служи само и единствено на варненския спорт и "ще държи търговците далеч от този храм“.

Вече има изготвен проект за реновиране на сградата. Той предвижда изграждане на спортна зала, съблекални, технически помещения, музейна експозиция, складове за инвентар и банкови офиси, съобщава Мoreto.net.

Няма да се допускат промяна на архитектурния облик и надстрояване на обекта. Всички елементи по фасадата ще бъдат реставрирани, а унищожените ще се изградят наново с помощта на фотографии.

Историята на Юнашкия салон


Спортният клуб, наричан тогава и по-късно от жителите на Варна Юнашкия салон (на площад Митрополит Симеон, срещу Катедралата), е построен през 1910 г. С уникалните си дървени орнаменти и колони, проектирани от известния варненски архитект Манол Стателов, градежът е струвал 45 хил. златни лева, 20 000 от които са дарени от община Варна. 5000 златни лева е дало спортно дружество "Черноморски юнак".

След разпадането на гимнастическата организация имотът става общинска собственост.

През 1982 г. сградата е обявена за паметник на културата и архитектурата.

Сградата е била ползвана изключително за спорт. Тя е актувана като общинска през 1995 г. В нея се помещават клубове и администрацията на сдружението “ЖСК-Спартак” (Варна). Започнала през 1999 г. преписка на областния управител Добрин Митев с тогавашния Комитет за физическо възпитание и спорт и Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 14 април 2000 г., води до вписването на Юнашкия салон в активите на КМФВС, а после и на “Национална спортна база” ЕАД, която започва да иска наем от клубовете, които доскоро са били там. 
Сградата дори е заплашена от срутване след едно технопарти, което сериозно повлиява на “здравето” на обекта.