Това сочат данните от второто национално представително проучване на "Каменица" АД, изследващо нагласите към шофирането в нетрезво състояние. Проучването се проведе в рамките на седмото издание на социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор” на компанията.

Според проучването над 94% от варненци смятат, че шофирането след употреба на алкохол е една от основните причини за пътно-транспортните произшествия и въпреки това едва половината заявяват, че никога не са шофирали след употреба на алкохол.

Данните показват още, че ¾ от жителите на Варна не знаят какви наказания предвижда Законът за движение по пътищата за шофиране в нетрезво състояние, а всеки втори варненец не знае каква е законово допустимата концентрация на алкохол в кръвта при шофиране.

Същевременно над 61% от анкетираните считат, че не трябва да бъде разрешено от закона да се шофира след употреба на алкохол. 89,2% от жителите на морската столица са категорични, че шофирането след употреба на алкохол е недопустимо, като 82,5% искат затвор за пиян шофьор, който е причинил катастрофа с жертви, а 62,3% подкрепят и отнемането на шофьорската книжка доживот.

За последната година над 19% от варненци са се качвали поне веднъж в кола, управлявана от пил водач на автомобил, а над 25% от анкетираните изтъкват прибирането вкъщи като основна причина да се качат пили зад волана. В същото време, едва 1/3 заявяват, че биха направили всичко, за да спрат познат или приятел от шофиране след консумация на алкохол.

На едва 2,7% от варненци е било отнемано свидетелството за управление на МПС заради шофиране в нетрезво състояние. За сравнение, средното за страната е 13,3%.