Днес в общината се проведе публично обсъждане на проекта за най-старата спортна зала в града, на което присъстваха около 30 души, предаде Дарик радио.

Проектът е изготвен по поръчка на Национална спортна база и реализирането му ще струва до 1,8 млн. лв. Парите ще бъдат осигурени по програма Jessica. Ремонтни дейности могат да започнат, когато сградата официално стане общинска собственост. Очаква се процедурата да бъде финализирана тази или другата седмица, обясни зам.-кметът по финансите Пейчо Пейчев.

Няма да се допускат промяна на архитектурния облик и надстрояване на обекта. Всички елементи по фасадата ще бъдат реставрирани, а унищожените ще се изградят наново с помощта на фотографии, обясни проектантът на реновирането арх. Константин Пеев. Той увери, че проектът предвижда и укрепване на дървените конструкции. Предстои избор на фирма-изпълнител.

След възстановяване на собствеността си, общината да започне процедура по промяна на проекта, поискаха варненски спортни дейци. Според тях в Юнашкия салон трябва да се направят зала за трениране, голям музей на спортната слава и офиси за спортни организации. Изрази се и мнение, че подземната част би могла да се използва за спортен клуб на пенсионери, където те да се събират и да правят различни чествания.

Да се изградят музей за славната история на българския спорт и зала, която да се използва за активен спорт, поиска градският лидер на БСП Борислав Гуцанов. Той предложи общината да направи повторно обсъждане, но след като се обмисли в детайли какво точно би било най-добре да се направи. Гуцанов призова да се огледа и теренът около Юнашкия салон.

Пространството около сградата ще бъде променено. Паркингът в района е частен, но теренът, върху който са разположени бараките, е общински и най-вероятно те ще бъдат премахнати, обясни Пейчо Пейчев.

Няма пречки проектът за реновиране на Юнашкия салон да бъде променян и да се търси нова визия за вътрешните разпределения и интериора, стига това да се случва според изискванията на закона, стана ясно на общественото обсъждане.