Причина за тази мярка са множеството неясноти около документацията на проекта, който се реализира съвместно от Митрополията и частна фирма, пише "Варна.Топновини".

„Юлиян Гендов и Данаил Добрев (представители на частната фирма и бивши епархийски съветници – бел. авт.) са дали немалко средства за изграждането на хотела, но колкото са дали те, толкова е дала и Църквата", обясни владиката.

По думите му трябва да има яснота около обекта – какво печели храмът от него.

"Въпросът трябва да се реши между две неща – да видим какви средства са необходими за завършването, но при наличие на цялата документация, и как би се ползвал и управлявал хотелът. В момента правя постъпки и се надявам, че ще се снабдя с необходимите документи”, допълни варненският митрополит.

Това е и причината владиката да отхвърли молбата на игумена на манастира отец Стоян Махлелиев, с която той настоява Митрополията да изтегли 400 000 лева заем, за да се довърши градежът.

По повод скандалните заменки на църковни имоти в местността Карадере и в землището на село Камен бряг, митрополит Йоан е категоричен, че те са ставали с одобрението на неговия предшественик.

„Ако някой се е опитал да го заблуди и това се докаже – ще си носи отговорността по силата на Устава”, увери Йоан.

Негово Високопреосвещенство се надява досъдебното производство за кражба на скъпоценности от Митрополията, което бе образувано след кончината на дядо Кирил, да приключи по най-безболезнения и запазващ авторитета на Църквата начин.