Той и свещеници от епархията днес посрещнаха свещените реликви в Катедралния храм "Св.Успение Богородично".

Иконите на Божията Майка "Всецарица" и Молдовската чудотворна икона на Св.Георги са за храма "Св.Атанасий", в който бяха отнесени с литийно шествие през центъра на Варна.

"Трябва да се молим да се премахне агресията в българските училища", каза още митрополит Йоан. Той посочи, че на Въведение Богододично всички трябва да почерпят благодатни сили, да осмислят важността на празника и да се обединят около християнските ценности.

Чудотворните икони

Чудотворната икона Св. Богородица ”Всецарица” идва от манастира Ватопед на Света Гора.  Тя е дело на иконописец - монах от Света Гора- Атон. 

Той е изписал две точни копия на чудотворната иконата "Всецарица" за храмове в света, които пожелаят да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи.

Едната икона е взета за храм в Русия, а другата потегля за България.

Копие на Молдовската чудотворна икона на Св. великомъченик Георги  идва от Зографския манастир на Света Гора.  Тя е подарък от братството на манастира за варненския храм "Св. Атанасий". Нейният обков е ръчна изработка.

По поръчка на църковното настоятелство, специално за тези икони са изработени дърворезбовани рамки.

Според отец Дончо от "Св.Атанасий" свещените реликви помагат за изцеление на онкозаболявания и зависимости, ако към  тях се подходи с вяра.

Още за иконите вижте тук >>