Специализираното тържище, което от края на септември събира хиляди почитатели на натуралните продукти, ще гостува един път седмично на територията на Мол Варна, съобщи Moreto.net.

От 22 ноември местните земеделци и фермери всяка събота ще предлагат на варненци своята екологично чиста продукция на пазара на Мол Варна. От тази събота посетителите ще могат да си купят директно от фермерите от региона сезонни зеленчуци, хляб, брашно от елда - местно производство, студено пресован нефилтриран сок от различни плодове, олио от тиквени семки, био ядки, мляко, млечни продукти и колбаси от биволско месо, мед, натурални сладка и конфитюри, дори етерични масла и натурална козметика.

Гостуващите производители ще предоставят възможност на всеки клиент да пипне, да помирише и да опита от стоката им.

Всички преработени продукти ще имат етикет с описание за произход, къде са произведени и какъв е срокът им на годност. Фермерските пазари са нещо традиционно за много западноевропейски държави, САЩ и Канада, а отскоро набират популярност и в България.

Все повече хора у нас обръщат гръб на „унифицираните“ храни, предлагани в изобилие на всяка крачка и търсят директна среща с дребните производители и позабравения натурален вкус на техните продукти.

Варна е четвъртият град в страната – след София, Пловдив и Бургас, където ентусиастите от „Хранкооп“ осъществиха идеята си да свържат земеделските производители с потребителите, търсещи здравословна, местна и чисто произведена храна.