Аннадурди Хаджиев бил задържан във варненския затвор при процедура за екстрадиция по искане на родината му. Освен това страната ни ще плати и 1 000 евро разноски по делото, гледано в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи Дарик радио.

Хаджиев напуска Туркменистан през 2001 г. и заедно със семейството си се установява във Варна. В родината му е повдигнато обвинение, че е присвоил 41,5 млн. долара, и през 2002 г. той е задържан за първи път от българските власти.

Варненският окръжен съд отказа да го екстрадира заради опасността да бъде репресиран по политически причини в Туркменистан, където е бил един от лидерите на опозиционна партия "Ватан".

През 2007 г. Хаджиев отново е арестуван в морския град, тъй като е обявен за международно издирване чрез Интерпол с идентично обвинение.

Съдът във Варна постановява банкерът да бъде задържан временно, докато властите в Туркменистан подготвят искането за екстрадиция.

Хаджиев прекарва 50 дни зад решетките, след което магистратите отказват той да бъде предаден на родината си. Решението на Окръжния съд е потвърдено и на следваща инстанция.

Според Европейския съд по правата на човека при втория арест на Хаджиев е било нарушено правото му на свобода и сигурност.

Решението беше обявено в средата на годината, а на последното си заседание Министерски съвет гласува неговото изпълнение.