По неофициална информация арестувани са две служителки на регионалния технически инспекторат на ДФ "Земеледие" във Варна, както и бивш техен колега. Двете взели с подкуп от кандидат за земеделска субсидия, а мъжът е сочен за посредник в корупционната схема, предаде местният сайт Топновини.

Акцията е проведена във връзка с образувано досъдебно производство, което се води от Специализираното звено "Противодействие на корупцията" към Софийска градска прокуратура от 31 октомври. То е започнало по сигнал за изнудване на бенефициенти по програмите за развитие на селските райони.

На 18 ноември в момент на получаване на подкуп във Варна са задържани три лица, две от които - служители в държавната администрация, съобщиха от прокуратурата. Тримата са извършители на множество престъпления, покриващи състава на чл.302, във вр. с чл.301 от НК (подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение).

Според наличната информация задържаните са получавали неправомерно подкупи, за да прикриват нарушения на земеделски производители по Закона за опазване на земеделските земи и на Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, както и кръстосано съответствие, съгласно изискванията на Европейската комисия.

От образуването на досъдебното производство на 31.10. 2014 г. до 18.11.2014 г. са установени повече от 20 случая на поискване и получаване на подкупи.

В резултат на разследването са направени претърсвания на 15 адреса във Варна и Добрич. Иззети са множество доказателства - компютърни конфигурации (лични и служебни); флаш памети; CD карти, фотоапарати; телефони и СИМ-карти; служебна документация; GPS устройства и др.

Разпитани са 14 лица в качеството им на свидетели и потърпевши на извършените престъпления от горепосочените лица.

На три лица са повдигнати обвинения. Две от тях са задържани за срок до 72 часа с прокурорско постановление, а на другото е наложена мярка за неотклонение "подписка".