Предстои в понеделник да бъдат отворени ценовите оферти на двете дружества, съобщава Топновини.бг.

Едната компания е изявила желание да участва и в компонента за подобряване състоянието на три крайни спирки (във Владиславово, Бриз и Аспарухов мост), за който ще се конкурира с още една фирма.

Другото дружеството пък е единственият допуснат участник в избора на изпълнител за компонента за подобряване на достъпността към градския транспорт.

Изпълнители на четирите компонента се търсят с обща поръчка.

Изграждането на високоскоростния коридор, на велоалеите и подобренията са заложени в мега проекта за интегриран градски транспорт на обща стойност около 114 милиона лева, за който Община Варна получи финансиране по Оперативната програма „Регионално развитие”.

Той предвижда обновяване на автопарка, което вече е факт, изграждане на автоматична билетна система, център за управление, система за информиране на пътниците и на такава за осигуряване на предимство на превозните средства от масовия градски транспорт на кръстовищата.

Идеята за BRT-коридора е да бъде с дължина около 15 километра и да свързва крайният квартали Владиславово и Бриз, като предвижданията са градските автобусите да се движат по него на доста по-малки интервали.

С три нови трасета с обща дължина 14,5 километра трябва да се сдобият колоездачите от града след реализацията на проекта. Освен това на възлови места ще има съоръжения за паркиране на велосипеди.

Подобряването на крайните спирки включва рехабилитация на пътната настилка, изграждане на нови бордюри, облагородяване на пешеходните зони и местата за изчакване.

Всички дейности, заложени в проекта, трябва да бъдат реализирани до 9 юли следващата година.

Именно забавянето в изпълнението е причина общински съветници неколкократно да повдигат въпроса. Отчет за напредъка трябваше да бъде представен и на последното заседание на комисията по транспорт към местния парламент тази седмица, но поради липсата на ръководителя на проекта Биляна Якова това не се случи. Според нейни изказвания преди време, има възможност крайният срок да бъде удължен.