Блок 18 във варненския квартал „Владислав Варненчик“ на пръв поглед е обикновена жилищна сграда. Обитателите ѝ обаче разказват, че зад стените ѝ живеят като в психо трилър заради тормоза от двама свои съседи, предаде Нова телевизия.

Според разказите им единият човек е болен от шизофрения и не си пие редовно лекарствата. Злоупотребява с алкохол и става агресивен. Хвърлял телевизори и други големи предмети през балкона.

В дома му няма ток, вода, няма и вече мебели. Не е чистено от години.

Над апартамента на Иван живее Пламен, който - по думите на съседите му, е алкохолик от 15 години. Не заключва жилището му и вътре има купища с боклуци, неизмити съдове и запушена тоалетна – все причини за непоносимата миризма, която се носи в целия вход.

Хората са писали жалби до всички институции. Редовно се обаждат и на полицията, щом психично болният Иван стане агресивен. Правомощията на полицаите обаче позволяват само да го заведат в психиатрична болница, откъдето не след дълго го пускат. От общината твърдят, че те също са с вързани ръце.

„Трябва съгласие на роднина за да бъде настанен в психиатрия. Там пък няма места, настаняването в такива домове за умствено изостанали възрастни хора граничи с невъзможното. Модерните и частните хосписи, които работят са на едни твърде сериозни и непосилни за българския стандарт цени“, коментира кметът на район „Владислав Варненчик“ Неделчо Михайлов.

Двамата мъже нямат роднини, които да се интересуват от тях, а съседите им нямат право да искат трайното им настаняване в специализирано заведение.