Санкциите ще бъдат вписани в общинската Наредба за обществения ред, ако бъдат одобрени от местния парламент, съобщава "Петел".

Вносител е общинският съветник от “Нашият град” Андрей Василев.

“Поправката е крайно необходима, защото от няколко години край плажовете и на буните никнат миникъмпинги. Обитателите им замърсяват брега и морето, защото тези зони нито са категоризирани, нито са пригодени за целта”, поясни Василев.

Той припомни, че през лятото край ивицата в кв. Аспарухово феновете на “дивото” къмпингуване оставят зад гърба си камари боклуци сред дърветата в общинския парк.

Във Варна пък от 2 години нелегално край брега живеят чужденци, които през 2-3 дни “сменят адреса” от една буна на друга. През лятото компания им правят 5-6 каравани. Туристите от тях пълнят морето с отпадъци и опасват с простори част от местата за паркиране.

До момента заради липсата на законов регламент общината и МВР няма как да санкционират нарушителите. За тях има категоризирани места край града като къмпингите “Панорама” и “Рай”, посочи Василев. Той добави, че е внесъл предложението след съгласуване с администрацията.

Варна няма да е първата морска община, която ще налага глоби за нелегално къмпингуване. От 4 години така правят и в Созопол, допълни Василев.