Това предлагат от кметската администрация, откъдето вече са оформирили промени и допълнения в общинската наредба за администриране на местните такси и цени на услуги да бъде коригирана, пише Варна.Топновини.

Според общинските експерти трябва да бъде въведен и комбиниран билет за посещения на музеи, както и да се регламентира цена за възстановяване на консумативи при провеждане на мероприятия извън програмата на общината в културни институти.

С един лев да бъде увеличена цената на билета за Римски терми (от 4 на 5 лева, колкото е и билетът за Аладжа манастир) и за Градската художествена галерия (от 2 на 3 лева за възрастни и от 1 на 2 лева за деца), предлагат от администрацията.

Основният аргумент е необходимостта от значителни средства за поддръжка на Термите, които са на открито и на експозициите в галерията.

С въвеждането на комбиниран билет се цели привличане на повече туристи и предоставяне на възможност на хората с по-ниски доходи да посетят музеите.

Идеята е с комбиниран билет за 10 лева да могат да се посетят Аладжа манастир, Римските терми и Археологическия музей, а срещу 6 лева – Етнографския музей, на Възраждането и Музея за нова История.

100 лева на час ще бъде таксата за възстановяване на консумативи след мероприятия в Природонаучния музей, на Възраждането, за Нова история и Побитите камъни, а в Археологическия, Етнографския музей, Аладжа манастир и Римските терми – по 250 лева.

Става въпрос за разходи за ел. енергия за прожектори и климатици, както и за подготовка и почистване.

Ако предложенията срещнат подкрепа от Общинския съвет, за Международния фолклорен фестивал (МФФ) и Майския хоров конкурс вече ще има вход, а за втория и такса за участие.

Два лева ще струват билетите за концерт от фестивала и на конкурса, а за заключителния – 6 лева.
За участие в хоровия конкурс ще се плащат от 600 до 800 лева в зависимост от категорията на колектива.

Нови цени ще има и за Международния музикален фестивал „Варненско лято”, за който тази година за пръв път се продаваха билети от 2 и 5 лева, в резултат на което са реализирани приходи от 18 000 лева.

С промяната цените вече ще са 4, 5, 8 и 10 лева и 20 лева – за VIP гости.

Ще поскъпнат и билетите за посещения в зоопарка (с 0,50 лева). Актуализацията се мотивира със символичните цени на билетите в момента, които обричат животните на мизерия, тъй като приходите са крайно недостатъчни за храна и поддръжка на клетките.

Подобренията водят да увеличаване на посещаемостта, изтъкват общинарите като отчитат, че в резултат на извършените ремонти тази година посетителите са с 20 000 повече спрямо миналата.