Целта е те самите да станат обучители на своите връстници и да общуват с приятелите си от европейските страни, обясни Георги Апостолов - координатор на Националния център за безопасен интернет.

По думите му, българските ученици са на второ място след шведските си връстници по продължителност на използването на интернет и с половин процент над средното европейско ниво на познаване на начините за защита в мрежата.

Апостолов посочи, че всички европейски центрове за безопасен интернет вече могат да общуват чрез обща онлайн платформа.

"Една важна част от тази платформа е така нареченото "младежко пространство". Т.е. тези младежи, с които ние работим във Варна, в София, на други места, ние ще им предложим да се включат към тази общоевропейска платформа, където могат да публикуват свои блогове, могат да общуват, могат да обсъждат някакви общи теми. От тях се очаква да излизат с предложения, тъй като има доста неща, които тепърва предстои да се прави все по програмата "Дигитална Европа", допълни Георги Апостолов.

В седем училища във Варна има създадени превантивни клубове, в които учениците се обучават по безопасно поведение в интернет.