Пицария във "Възраждане" е обявила куверт на човек от 55 лева в Новогодишната нощ. В тази цена влизат салата, основно, плато от 100 грама с различни мезета, новогодишна баница с късмет, ракия, вино, половин бутилка шампанско. Заведението предлага и жива музика на своите гости.

В друг ресторант в центъра на града кувертът на човек се търгува на цена от 80 лв., като отново включва 4-степенно меню с баница с късмети и шампанско.

В някои от заведенията, освен специално подбраните вкусни ястия, има и специална музикална програма с анимации, томболи, игри, караоке и др.

Напълно нормално е още отсега да се предлагат оферти за Нова година, няма нищо необичайно. Така коментира офанзивата на заведенията почетният председател на Варненската туристическа камара проф. Марин Нешков.

Според него изострената конкуренция между ресторантите за привличането на повече гости води именно до ранните оферти.

Това показва, че бавно, но сигурно българинът придобива европейски навици и си урежда празника и почивката отрано, каза още Нешков.

В Англия например знаят от две години предварително къде ще ходят, никой не оставя за последния момент вземането на решение за почивка или отиването на ресторант на празника, твърди експертът.

Аз мога да дам такъв пример и с България. Има къщи за гости в Троянския балкан, които туристите резервират още предната година. Идват за Коледа, харесва им обстановката и веднага обявяват, че ще празнуват там и догодина, обясни проф. Нешков.

Според него ранните оферти са от интерес както за потребителите, така и за хотелиерите, и ресторантьорите. Собственици на заведения обаче отказват да обявят  колко куверта са продали до момента, нито пък дали интересът е силен.