Желанието на местната администрация е да поеме стопанисването за срок от 10 години на Аладжа манастир, Римските терми, епископската базилика на ул. „Хан Крум”, раннобългарският манастир в местността „Караач-теке” и енеолитния некропол, попадащи в имоти публична държавна собственост, съобщава Топновини.бг.

Това предложение ще отправи местната администрация към Министерството на културата чрез областния управител. Преди да се стигне до това обаче искането трябва да бъде разгледано от Общинския съвет.

Промяната е необходима с оглед желанието на Регионалния исторически музей и общинската администрация да кандидатстват по европейски програми за финансиране на дейности, свързани с опазването, възстановяването и поддържането на културно-историческото наследство.

Музеят вече е подал проект по програмата БГ 08 “Културно наследство и съвременни изкуства”, която е съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

По програмата се отпускат средства за дейности по реставриране, обновяване и опазване на културното наследство, документиране на културната история, осигуряване на достъпност на културното наследство за обществеността и представяне на съвременното изкуство и култура на широката общественост.