Ректорът на учебното заведение проф. Красимир Иванов обясни, че се очаква да излезе становището на националната агенция по оценяване и акредитация, предаде БТА

По думите му, за да бъде разкрит филиал на висше училище трябва решение на Народното събрание, т.е. съгласувателна процедура, която да мине през Министерски съвет.

За сега съществуващия филиал на университета в Сливен проф. Иванов посочи, че студентите там са изключително доволни, както и обществеността в региона, и лече. Според него ефектът от разкриването на филиала в Сливен е многопластов, доволни са и лечебните заведения в региона.

За началото на строителството на факултета по фармация проф. Иванов каза, че финансирането е осигурено от държавния бюджет.

Общата му стойност е 10 милиона лева, като 7 милиона лева от тях са за строителство на сградата, а останалите - за оборудване.

По думите на проф. Иванов това ще бъде най-модерният и най-високотехнологичен фармацевтичен институт в страната.

Ректорът обясни, че строителството трябва да приключи за една година.

Професорът коментира, че капацитетът на университета е увеличен двойно и вече около 5000 души са студентите.

В момента в университета се обучават студенти от 35 държави в света. Най-много са чуждестраните студенти от Германия и Великобритания.

В отговор на въпрос за реализацията на проекта за сградата на университета проф. Иванов посочи, че се чака общината да приключи процедурата по изготвяне и одобряване на подробния устройствен план, след което може от идейна фаза на проекта да се премине към реалното му изпълнение.

Според него това ще даде възможност университетът да кандидатства за европейско финансиране на този проект.

Общата инвестиция е около 60 милиона лева. С проекта се предвижда изграждане на две нови сгради и надстрояване на сега съществуващата административна сграда.