През пролетта се проведоха конкурси за нов вид на три възлови кръстовища в града, а до 24 октомври Община Варна събира идеи в конкурс, наречен „Визия за Варна“, в който идеята е още четири важни за града площадни пространства да получат нов вид, предаде Дарик радио.

На първото кръгово кръстовище до ж.п гара вече се появи оригиналната композиция „Силуети“, автор на която е варненският скулптор Живко Дончев.

Скоро на кръговото до „Пикадили Парк“ ще се появят „Излитащите птици“ на арх. Игнатов и арх. Минчев.

Третото кръстовище, за което се проведе конкурс за нова визия, е голямото кръгово - до бившия завод за безалкохолни напитки в ЗПЗ (под Метро), пише vlastta.com.

Проектът, наречен „Ветрила“, е на арх. Жулиан Начев, който е спечелил първото място за пространството на големия остров на кръгово движение на бул. “Ал. Москов“ и път II.

Единодушното решение на 9-членното жури с председател главния архитект на Варна арх. Бузев говори за качествата на проекта. Едното лице на ефирната арт-инсталация е копие в реален мащаб на прочутия ветроход „Калиакра“, символ на българското мореплаване. Другото лице е дърво като символ на природата.