Специалното фермерско тържище заработи на 27 септември, като на него се продаваха стоките на дребни производители.

"От доста време обмисляме идеята да създадем пазар за биологично чисти продукти, а през последните седмици усилено работихме за постигането на тази цел и ето, че тя вече е факт. Пазарът за био храни в "Чайка" бе един успешен експеримент, който оправда очакванията ни и успя да събуди огромен интерес, затова предвиждаме той да бъде разширен и преместен на по-централно и удобно за варненци място", съобщи прокуристът на общинското дружество "Пазари" Владимир Михалчев.

В момента усилено продължават преговорите с производители и фермери от Варненска област.

"От тяхна страна има огромен интерес да им бъде осигурено място на територията на пазарните площадки, стопанисвани от дружеството, където да предлагат продукцията си", посочи още Михалчев.

Заради големия наплив от търговци, които искат да се включат в биопазара, най-вероятно ще се наложи и селекция на наемателите. До него ще бъдат допускани само доказани производители с качествена стока. Мисли се и за начин как пазарът да се провежда не само в събота, а поне в още един ден от седмицата, по примера на много европейски държави.

Още една своя стара идея е на път да реализира "Пазари" ЕАД. Фирмата започва организацията на тематични базари във Варна по различни празнични поводи. Стартът на инициативата е замислен преди Нова година с отварянето на Коледен базар. На него производители ще предлагат традиционни домашно приготвени лакомства – сладкиши, греяно вино, деликатеси, сушени плодове и ядки. Няма да липсват и традиционните елхи, сурвакници и дрянове.