За специалисти в областта на социалните услуги, психология и човешки ресурси обаче предложения нямаше, тъй като там местата са заети, каза началник-отдел „Посреднически услуги“ в бюрото по труда Варна Таня Жикова пред в. "Народно дело".

Борсата се организира при рационален план за изпълнение на европейската гаранция за младежта. 22-ма са отзовалите се работодателите от всички поканени.

Има обявени места за инженери, както и в сферата на ресторантьорството за целогодишни хотели, и основно в областта на търговията и услугите.

„Има много специализирани младежи с достатъчно добра квалификация, но за съжаление не можем да открием работодатели, които търсят работа в сферата на психологията и социалните услуги. Там няма свободни места в момента“, поясни експертката.

Началник-отдел в дирекция „Бюро по труда“ – Варна, Катя Антонова допълни, че страната ни полага усилия по изпълнение на европейската гаранция за младежта, така че до 4 месеца след регистрацията на младите хора в бюрата по труда да им се осигури работа с помощта на трудовите посредници.

Най-търсени са според нея кадрите в преработвателната промишленост, инженери и IT специалисти.

Само през този месец в цялата страна се организират общо 13 трудови борси, като само варненската е специализирана.

Общо 128 трудови борси ще проведе Агенцията по заетостта през настоящата година, като 100 от тях са в изпълнение на проект „Да успеем заедно”, а 48 са младежките.