В района между Варна и Балчик излезе лефер, а чернокоп, сафрид и барбун се хващат около нос Калиакра, съобщава в. "Монитор"

Този риболовен сезон е най-хаотичен и абсолютно непредсказуем, коментират старите рибари.

Още след 15 август, незапомнено за това време на годината, се появил лефер. Той дал надежда на рибарите за добър сезон, но в продължение на цял месец морето било негостоприемно за тях заради бурните ветрове, високите балове и дъждовете. Около 20% от рибарите се принудили да нарежат корабите си, тъй като не издържали на разходите.

За първи път от два месеца собственик на кораб в Каварна се похвали преди ден с улов от 300 кг риба.

„Това ми стига да покрия разхода за гориво и да платя на момчетата и на матрапазите”, обясни той. На ден корабът му харчи около 400 л нафта, надникът на моряците му е по 100 лв. за 14-часов работен ден. От близо 2 седмици корабите ни са в морето и вадим сафрид, барбун, чернокоп и зарган", похвали се Емил Милев - Лаврака от рибарското сдружение „Черноморски изгрев”.

Според стария рибар все още е рано за големите пасажи и тоновете улов, но в морето има риба и хората са доволни от това, което се хваща в мрежите.

Риболовците край брега обаче не са толкова въодушевени, защото водата в плиткото все още е топла и рибата преминава край Варна в по-дълбоки води навътре в морето, където трябва да ловуват с лодки. Все пак признават, че ловят лефер и чернокоп, а вечер излиза и илария.

От десетина дни рибната борса във Варна е пълна с купувачи, които са изгладнели за прясна стока, споделя собственикът на магазин Сульо Каменски, който 40 г. си вади хляба с улов от морето.

Щандовете са пълни с прясна едра кая за 6 лв./кг, колкото е и цената на сафрида. Дребнияг сафрид (граца), който става и за мариноване през зимата, се продава за 2-3 лв./кг, дребният чернокоп върви по  4 лв./кг, а едрият е 7-8 лв. килограма

Зарганът се предлага от 10-15 лева.

Черноморският кефал е 4 лева, колкото е и ватосът - дънна риба, приличаща на калкана, барбунът е 5 лв., пресният паламуд – 15, а най-скъпо върви леферът, който е закован на 30 лева за кг.

Едва когато морето започне да ври от риба, което очакваме да стане в началото на октомври, цените ще започнат да слизат надолу, казват от рибарското сдружение „Черноморски изгрев”.

Засега обаче няма промени, защото уловът е добър, но няма пренасищане на пазара, коментираха търговците. При първото появяване на сафрида през август цената му от въдичарите беше 7 - 8 лева, а сега корабите я дават на матрапазите за 5 - 6 лв. Леферът се търгува за 25 - 30 лв. за килограм, а чернокопът - от 7 до12 лв. в зависимост от големината на парчетата.

Опитните рибари прогнозират все пак добър сезон, защото дъждовното лято позволи на хайвера да остане тук.