През целия ден служители на фирмата-концесионер и спасители почистваха брега.
В разчистването на морския бряг се включиха и десетки граждани, станали неволни свидетели на импровизираното сметище. Подаден е сигнал до оперативния дежурен в община Варна, както и до заместник – кмета по обществения ред и сигурност Тодор Иванов.

Почистихме плажа, но се търси вариант за унищожаването на гумите, посочи Андрей Василев от фирмата концесионер на пясъчната ивица, цитиран от БТА.

Според него гумите били изхвърлени в близкото дере преди време, а дъждовете са ги смъкнали в морето, което пък се е самопочистило, като ги е изхвърлило на брега.

Василев смята, че проблемът при такива ситуации е липсата на сепаратор за унищожаване на твърди отпадъци, като припомня, че общината е заделила средства за изграждането на такова съоръжение, но до момента работа по проекта не е започната.

Андрей Василев подчерта, че всичко това се дължи на непочистените дерета и канали. Той каза, че ежегодно в общинския бюджет за почистване на деретата се залагат 600 000 лева, но проблемът е ежегоден поради липсата на контрол на дейността, предаде Фокус.

Предстои варненската екоинспекция да установи кой е изхвърлил старите гуми. Ще се търси вариант за унищожаване на гумите, които вече са събрани на купчини край пътя и готови за извозване.