Добиването на сол тук е било в огромни за праисторическите времена мащаби, каза ръководителят на разкопките – археологът проф. Васил Николов, цитиран от БНТ.

Древните солници край укрепения град в Провадия са много по-големи от предполаганото, показват проучванията от това лято.

Археолозите още не са разкрили цялата територия на солодобива, но вероятно тук са добивали повече от 10 тона годишно. Това правело собствениците на добива изключително богати, тъй като солта е била първото разменно средство в древността. Това обяснява защо градът им е бил изключително добре укрепен.

Археолозите са открили нова стена и няколко каменни крепости една над друга.

“Височина от 3.80 метра, невероятно – с дебелина от 2 40 м в основата, строена с жълта глина така е запазена, че човек трудно може да повярва, че толкова години ни делят от времето, когато тя е направена.”, обясни проф. Николов.

При разкопките са разкрити и различни артефакти, сред които съд от “Културата Варна” от 4500 години преди Христа. Според проф. Николов това доказва пряка връзка между солодобивния център в Провадия и прочутия варненски халколитен некропол.

Във Варненския некропол бе открито най-голямото количество най-старо технологично обработено злато в Европа и света. Общото тегло на откритите накити и монети е близо 6,5 кг.