Това заяви вчера главният експерт “Свлачища и укрепване на територии” в община Варна инж. Олег Колев, цитиран от в. "Монитор".

На 19 юни приливна вълна заля кв. "Аспарухово" и взе 13 жертви.

Шест подпорни стени са изградени до момента за укрепване на свлачищата, образували се след наводнението на 19 юни във варненския квартал. Става въпрос за улиците “Калач”, “Кирил Патриков”, “Маркови кули” и “Найчо Цанов”. В момента се работи по стена от 160 метра на ул. “Моряшка”, с което се прави противоерозийно укрепване на ската, което ще отнеме около месец.

Проектът за укрепването на големи скални късове в местността Вилите край Аспарухово ще бъде на мрежи с уловители. Там има 6-7 кални ерозийни потока, които са се смъкнали от върха на платото и са нанесли щети на няколко имота, каза Колев и уточни, че това е много сериозно съоръжение, което изисква направата от професионални фирми.

Очаква се да пристигне проект за укрепване на още три подпорни стени.

Деретата в Аспарухово са почистени максимално, но поради факта, че не са коригирани, защото са течащи и на дъното им все още има тиня, по-голямо почистване в дълбочина е невъзможно.

До средата на октомври трябва да се пристъпи и към изпълнение на проектите, които вече са съгласувани с община Варна.